Sweet holidays zonder suikers

Als darmtherapeut moet ik regelmatig een client met parasieten of overmatige candida op een streng 12-weken dieet zetten. Deze vakantie ging ik en mijn gezin er zelf mee aan de slag. Mijn jongste zoon bleek namelijk een tweetal parasieten te hebben opgelopen en had er duidelijk flink last van. Regelmatig onverklaarbaar misselijk. Moe. Pindakaaspoep. Om een paar symptomen te noemen. Na de 3-dagen fecestest bleek ik ze ook te hebben. Alleen omdat mijn darmflora balans blijkbaar nog wat beter was, had ik er geen klachten van. Om herbesmetting te voorkomen èn vooral om solidair te zijn met onze 10-jarige zoon, deed het hele gezin deze vakantie mee. In deze blog neem ik je mee in onze ervaringen.

 

Picos_LaViorna

Parasieten houden ook van pizza, pasta en piepers

Ik doe niet aan diëten. Al vier jaar niet meer. En ik ben nog nooit zo energiek en slank geweest. Maar deze zomer mocht ik mijn eigen anti-parasieten dieet uittesten. Geen snelle koolhydraten. Geen pasta, pizza, piepers. Dat doe ik dus al vier jaar. Dus geen enkel probleem. Ik noem het voeden in plaats van vullen. Maar nu dus HELEMAAL GEEN suiker. In welke vorm dan ook. Ook niet de zogenaamd gezonde. Zoals gedroogd fruit. Koud-geslingerde honing. Kokosbloesemsuiker. Palmsuiker. Nee, gewoon geen zoet. Punt. Dus ook geen alcohol. Geen ijsje. Oei. En dat in de vakantie? Yep!

Parasieten krijg je namelijk niet zomaar 1-2-3 weg. Ook niet met de goede antibiotica. (Niet iedereen doet trouwens zijn huiswerk goed zoals ik op PubMed e.d. en weet welk antibioticum het meest effectief is bij welke parasiet). Daarnaast zijn ook natuurlijke antibiotica nodig. En een streng dieet. De parasiet moet namelijk worden uitgehongerd. Die leeft van snelle koolhydraten en suikers. In welke vorm dan ook. Een parasiet maakt geen onderscheid tussen goede en slechte suikers. En vervolgens moet je je darmen weer helemaal opbouwen voor wat betreft darmslijmvlies, immuunsysteem en darmflora.

Dus stelde ik Koen de vraag: wanneer gaan we daar mee aan de slag? Want kun je tegen een kind van 10 zeggen dat hij helemaal geen zoetigheid mag in de vakantie? Koen besloot het toch te doen. Het dieet tijdens de vakantie. Hij voelde zich namelijk al een tijdje beroerd. En wilde er vanaf. Snap ik. Dus besloten ik en zijn vader om mee te doen. Ook geen wijntje. Geen ijsje. Nada. Zou ons dat lukken? En hoe zou dat gaan? Zou het frustratie en chagrijn opleveren? Konden we dan nog wel lekker genieten tijdens de vakantie?

Nu ik dit tik, moet ik er bijna om lachen. Die aannames dat je wanneer je geen zoetigheid of alcohol gebruikt, je niet kunt genieten? Ik heb het vooral als heel helder en bevrijdend ervaren. Eerlijk is eerlijk. Omdat ik het vooral ook voor mijn kind deed (en doe) helpt me dat wel mentaal. En dat kind is ijzersterk. Zoals op dat ene moment dat in Comillas een enorme rij voor dè ijszaak van Spanje stond en zo’n beetje iedereen daar likkend rondliep met een enorme ijsco, vroeg ik Koen of hij ook een ijsje wilde. Natuurlijk wilde hij dat. Maar hij deed het niet. Helder!

 

Gezonde suikers bestaan niet

We begonnen tijdens de eerste schoolvakantieweek. Al na een paar dagen liet Koen vastberaden weten het wel een jaar te willen volhouden. Geen suikers eten. Toe maar!

Nou zijn er voedingsadviseurs die vinden dat er gezond zoet bestaat. Maar realiseer je dan dat alle zoetigheid in je lichaam dezelfde reactie geeft. Het veroorzaakt een bloedsuikerpiek. Vervolgens dus een insulinepiek. Waarna het dipje volgt. En je dus hunkert naar je volgende suikershot. Ondertussen creëer je zo schommelende bloedsuikerspiegels. Word je hoofd suf en daalt je energielevel.

En voed je ook nog eens de verkeerde beestjes in je darmen. Zoals candida achtigen, parasieten en koolhydraatminnende pathogene bacteriën. Kortom gezonde suikers bestaan niet.

 

6-12 weken geen suikers

Ik voed mijn lichaam al zo’n vier jaar optimaal. Dat ervaar ik dagelijks. Mijn lichaam is me dankbaar voor de juiste voeding en leefstijl. Dat uit zich in hoe ik me voel èn in een fit lichaam. Maar ik ‘snoep’ regelmatig. Als afsluiting van een heerlijke maaltijd. Met pure producten. Zelfgemaakt. Dat wel. En een glaasje wijn in het weekend vind ik ook heerlijk. Wel een biologische voor de resveratrol. Een fantastische antioxidant. Dat moest er dus gedurende minimaal 6 weken geskipt worden. Liefst 12 weken.

Deze zomervakantie is een topper gebleken. Komt het daardoor? Ik weet het niet. Maar ik vind het wel zo duidelijk en bevrijdend. Je hoeft je gewoon nergens af te vragen of en wanneer je een ijsje gaat eten. Of je een wijntje neemt. Hoe laat de eerste. En nog eentje. Of er nog voldoende wijn in huis is. Koud staat. Dat soort dingen. De rijen snoep konden we gewoon voorbij lopen. Die koop ik nooit. Maar wil tijdens de vakantie wel eens een uitzondering maken. Nu kochten we alleen dagverse producten. Groente. Fruit. Verse vis, garnalen, kippetjes. Eieren. Veel eieren. Noten. Kaas, heerlijke Spaanse geitenkaas uit de Picos.

 

Energiek genieten

Het was een heerlijke vakantie. Elke dag met een helder hoofd uit je bed. Heerlijk geslapen. De hele dag lekker actief buiten. Hoe heerlijk smaakt helder koud wPicknickPicosater na een enorme bergwandeling! En dan nog voldoende energie over hebben om een heerlijke (picknick) in elkaar te draaien.

 

Ik geloof niet dat ik ergens minder van heb genoten omdat er geen ijsjes of wijntjes waren. Ik geloof dat ik zelfs meer van deze vakantie heb genoten. De kleuren leken wel helderder. De bergen nog mooier. Het genieten intenser. Elke avond de slappe lach met elkaar wanneer we naast elkaar in onze tent liggen. Ook daar is geen alcohol voor nodig.

 

Grenzen verleggen: laat je belemmerende overtuigingen los

Wat we deze vakantie ook gedaan hebben is dat we om beurten mochten bepalen wat we die dag zouden gaan doen. De rest zou zonder te mokken meedoen. Ook als het iets zou zijn wat ik eng zou vinden dan zou ik mezelf proberen te overwinnen. Had ik Koen toegezegd. Zoals hij zo vaak zichzelf moest overwinnen. En dat heb ik geweten. Ik heb zelfs aan ‘canyoning’ gedaan. Met zo’n dikke wetsuit, helm en een soort luier door een stromende bergrivier. Ik heb zelfs langs een waterval geabseild. Ik. Die enorme schijtlijster die ik vroeger altijd was.

Kortom deze vakantie was in alle opzichten grensverleggend. Wij zijn van plan het volgende zomervakantie weer te doen. Geen suikers. Parasiet – Of geen parasiet.

Vanaf nu kan ik mijn clienten met een warm hart een tijdelijk therapie dieet aanraden. Zelfs een vakantie blijkt geen reden te zijn om een goede (darm)therapie uit te stellen. Laat al je aannames en beperkende overtuigingen los. Je zult versteld staan van wat er dan kan ontstaan. En hoe goed je je dan kunt gaan voelen.

Delen is gezond 🙂Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin