Aromatische Pastinaaksoep verlicht maag- en darmklachten

De laatste tijd heb ik veel zin en onzin voorbij zien komen over superfoods in de media. Wat mij betreft zijn superfoods natuurlijke onbewerkte biologisch geteelde voedingsbronnen rijk aan vitamines, mineralen, enzymen, vezels en bio actieve stoffen. Pastinaak is een heerlijke krachtpatser die ik graag aan mijn rijtje superfoods toevoeg.  De ingrediënten van dit recept voor pastinaaksoep verlichten o.a. maag- en darmklachten. Binnen een half uur heb je de romige maaltijdsoep bereid. Prima dus voor die momenten dat je geen tijd of puf hebt na een dagje werk (of skiën zoals ik vorige week ;-))

Pastinaaksoep_OMEGA10

 

Pastinaak is een heerlijke wintergroente met een intense, aromatische enigszins zoete, anijsachtige smaak. De wortels zitten boordevol waardevolle vitaminen en mineralen die je beschermen tegen allerlei kwalen. Pastinaak bevat ijzer, kalium, calcium, etherische oliën, foliumzuur, vitamine E, C en een heel vitamine B-complex.

De etherische oliën in pastinaak helpen om je maag- en darmklachten te verlichten. De inuline stimuleert bovendien de gunstige bifidobacteriën in je darmen. Dille is niet alleen een smakelijke toevoeging in dit recept. Dille bevordert ook de spijsvertering, gaat gasvorming tegen en heeft een kalmerende werking.

De vezels in pastinaak zorgen er bovendien voor dat je bloedsuikers op niveau blijven zonder te snel te pieken of te dippen. Voor mensen met obesitas die een grote suikerbehoefte hebben is pastinaak een goede suikervervanging met erg weinig calorieën. Je kunt het niet alleen als groente eten maar ook als ingrediënt in bijvoorbeeld taarten gebruiken.

Foliumzuur in pastinaak is onmisbaar voor de groei, regeneratie en celdeling met name voor de vorming van rode bloedcellen. Belangrijk dus ondermeer voor je zenuwstelsel (en dat van je nog ongeboren kindje mocht je zwanger zijn of willen worden). Dit recept kan ik dan ook aanbevelen aan vrouwen in hun vruchtbare periode die zwanger willen worden. De hoeveelheid kalium in pastinaak zorgt voor een niet te hoge bloeddruk. Omdat de pastinaak diuretisch werkt stimuleert het de nierwerking en worden afvalstoffen sneller afgevoerd.  Om die reden wordt pastinaak zelfs gebruikt bij reumatische klachten. Verder zitten er veel antioxidanten in pastinaak die vrije radicalen bestrijden en draagt pastinaak dus ook nog bij aan ‘healthy aging’.

Kortom met recht een superfood! Dat boerenkool tot die categorie hoort weten steeds meer mensen. Vorig jaar schreef ik er nog een boerenkool recept blog over op mijn Facebook Community ‘Fit By Food’. Pastinaak is dus ook zo’n krachtpatser.

Vorige week was ik een heerlijk weekje skiën met mijn gezin en viel dit recept zeer in de smaak bij mijn drie favoriete mannen (9, 20 en 57jr). 10 minuutjes schillen en hakken en 20 minuutjes pruttelen. That’s all it takes. En daarna er lekker van genieten en heerlijk relaxed je mandje in voor een weldadige nachtrust! Want met deze ingrediënten houdt niets je wakker.

Ingrediënten

1 el kokosolie

1 grote prei

4-6 pastinaakwortels

3-4 groentebouillon-blokjes zonder gist/ smaakverst/ MSG etc.

ca.1 lr gekookt water

8 el pompoenpitten

½ bosje verse dille

zeezout en versgemalen peper

 

 

Recept 4 personen

Snijd de prei in stukken en stoof deze in een grote soeppan in een flinke el kokosolie. Daarna de geschilde pastinaakwortels (4 of 6 afhankelijk van de grootte) in plakken gesneden erbij even doorroeren. Voeg dan zoveel gekookt water toe dat de groentes net onder staan en pas de hoeveelheid groentebouillonblokjes af op de hoeveelheid water dat je hebt gebruikt. Twintig minuutjes zachtjes laten koken met deksel op de pan. Rooster ondertussen in de laatste minuutjes de pompoenpitten in een droge koekenpan en knip de dille fijn. Met een  staafmixer pureer je de soep, voeg naar eigen voorkeur evt. nog wat water toe (ik geef zelf de voorkeur aan een dikke, lobbige soep). Op smaak brengen met vers peper en zout. Vlak voordat je de soep eet voeg je per portie 2 el geroosterde pompoenpitten toe en de verse dille.

Delen is gezond 🙂Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin